never ending story

2nd day of writing a blog..sekarang ni menyibukkan diri dengan urusan data EMIS + data operasi dan juga kelas ICTL! not forgetting ICT juga. Ramai yang kurang peka dengan kewujudan dan kepentingan data EMIS sebenarnya, terutama guru yang tidak terlibat dengan EMIS nih.. mulai tahun ni, wujud pekeliling khas untuk guru data, maximum mengajar 12 masa + 4 masa sehari untuk pengurusan EMIS. Memang bertuah guru data tahun nih, untuk guru data yang incharge SMM jangan le bimbang sebab guru EMIS pun bertanggungjawab untuk membantu, diulangi membantu menguruskan SMM. Kiranya masih ada jawatan guru SMM. Sekolah juga perlu alert yang guru EMIS ni tak bolehlah terus diberi untuk uruskan SMM..Letih loorr..eventhough 12 masa, sebenarnya tak rileks setakat mana pun, yang bezanya dapat tumpu pada tugas EMIS dan siapkan di sekolah. Priority mengajar tak boleh diabaikan. Infact,itulah core business guru sebenarnya.

 Siapa sangka kan, I be data teacher and also ICT teacher.4 tahun dah pegang status tuh. Luckly me, because I have an experience working at IT company 7 years ago..so I able to applied those precious experience with my job now. Sometimes I missed my x-officemates and also my recent job…hmm..ramai yang dah quit from that company too..apapun, inilah jalan yang sudah dipilih dan sebaik-baik kerjaya adalah guru yang dapat mendidik anak bangsa🙂

Comments on: "Still being as data teacher.." (4)

  1. Congrat…u r one of the most vip in the school…not everyone got that opportunity to be a guru data. You have some extra that not everyone have…well enjoy your emis.

  2. 4 tahun sudah since 2005. actually, I request to school admin to find other teacher to replace me last year. But, when the pekeliling been released, principle ask me to continue for the post. I really feel tired sometimes because at the same time I teach ICT SPM subject (there are a lot of assesment), makmal komputer lagi, and doing data things. I am the only one ICT teacher at that school. Well, what to do? just enjoy doing it and the most important, keikhlasan bekerja.

  3. hmm just wonder what is guru data? Do u have to take care of the data. Data entry ? What kinda data you referring to. I am really curious.

  4. salam norahasmi. Guru data ni sebenarnya cikgu sekolah juga. Cuma diwujudkan satu jawatan khas untuk menguruskan data EMIS sekolah . EMIS – Educational Management Infomation Systems. EMIS, guru data dah lama wujud cuma bermula tahun ni guru data digazetkan sebagai satu jawatan khas dalam pekeliling yang dikeluarkan. Jadi, lebih jelas fungsi dan tugas seorang guru data sebab dalam pekeliling tu dinyatakan sekali skop kerja dan kriteria yang diperlukan untuk guru data.

    EMIS perlu diupdate setiap bulan- contoh perkara yang perlu dikemaskini enrolmen pelajar ikut kaum bagi setiap kelas, enrolmen elektif subjek, data guru dan staf. Selain EMIS, guru data juga menguruskan Data M (sekolah Menengah), PTK, Data PPSMI dan juga E-G Tukardan juga sistem-sistem baru yang bakal muncul.Semua data dan maklumat tu digunakan di sekolah, peringkat daerah, jabatan dan kementerian pelajaran Sekarang kan zaman teknologi, zaman komputer jadi maklumat perlu dalam bentuk digital.

    Senang ke jadi guru data?? Hmm.. hanya mereka yang pernah menjadi atau masih menjadi guru data yang tahu. Yang penting, enjoy working with it🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: