never ending story

Archive for the ‘My career’ Category

My 2010 ICT Students

My 2010 ICT Students
5 PD.. Good luck for your ICT exam..29 November 2010

Every time
You feel like you cannot go on
You feel so lost and that you’re so alone
All you see is night
And darkness all around
You feel so helpless you can’t see which way to go
Don’t despair
And never lose hope
‘Cause Allah is always by your side

Chorus:
Insha Allah
Insha Allah
Insha Allah
You’ll find your way

Every time
You commit one more mistake
You feel you can’t repent and that it’s way too late
You’re so confused
Wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full shame
But don’t despair
And never lose hope
Coz Allah is always by your side

Chorus

Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
Ya Allah
Guide my steps, don’t let me go astray
You’re the only one who can show me the way
Show me the way
Show me the way
Show me the way

InshaAllah
InshaAllah
InshaAllah
We’ll find the way

Lyrics: Maher Zain & Bara Kherigi
Melody: Maher Zain
Arrangement: Maher Zain & Hamza Namira
© Awakening Records 2009

My 2009 ICT Student

SPM 2009 sudah berlalu..dan begitu juga dengan kertas ICT SPM 2009.. Fuh! boleh tahan juga soalan..kelat juga air muka pelajar-peajarku tatkala keluar dari dewan peperiksaan, dan berkerut juga dahiku melihat wajah mereka. Apapun, peperiksaan sudah berlalu dan harapanku agar mereka menjawab dengan sebaik mungkin. Cikgu redha dengan sebarang keputusan yang bakal keluar nanti. Bagiku, apa yang penting bukanlah keputusan semata-mata tetapi ilmu dan kemahiran yang mereka perolehi sepanjang 2 tahun belajar matapelajaran ICT.

Semoga mereka memanafaatkan masa terluang yang ada sepanjang menunggu keputusan SPM.

Makan dulu sebelum solat

Ezzaty, Baby n Faten

ICT Student SPM 2009

Pelajar SPM ICT 2009

OPEN BOOK TEST

An-email from a friend

OPEN BOOK TEST BAGI KOMPONEN GENERIK (UMUM) PEPERIKSAAN PTK GRED 17 – 44 di KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA MULAI MAC 2009

Sumber: Portal Bahagian Pembangunan dan Penilaian Kompetensi KPM.

Adalah dimaklumkan bahawa Lembaga Penilaian Kompetensi KPM telah bersetuju supaya Kaedah Open Book Test digunakan  BAGI KOMPONEN GENERIK (UMUM) PEPERIKSAAN PTK GRED 17 – 44 di KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA mulai SESI MAC 2009.

Antara Bahan yang dibenarkan:

1. Perintah-Pperintah am
2. Peraturan pegawai awam (pelantikan,kenaikan pangkat dan penamatan perkhidmatan) 2005
3. Peraturan pegawai awam (kelakuan &tatatertib) 1993
4. Arahan perbendaharaan
5. Akta prosedur kewangan 1957
6. Panduan pengurusan pejabat
7. Lain-lain peraturan/akta/undang-undang yang bersesuaian

Sila klik di sini untuk muaturun Surat Siaran berkenaan perkara ini.

Keputusan SPM 2008 ICT

Semalam , 12 Mac 2009 (Khamis) merupakan tarikh yang dinanti-nanti oleh pelajar SPM 2008. Berpeluh-peluh ku menantikan keputusan sampai di sekolah. Bila mata ini melihat rumusan pencapaian ikut subjek..betapa hati ini tersenyum. 9 orang dapat A! 4 dapat B dan ada juga 3 orang yang dapat 5C.  Guru mana yang tidak gembira?

During SPM Result released day

During SPM Result released day

A TRIBUTE TO TEACHER

T : all the TIME you spent with us;
E : all the ENERGY you put into your job;
A : all the ACADEMIC excellence that your expect from us;
C : your CHEERFUL attitude;
H : giving a HELPING hand;
E : all the ENCOURAGEMENT you give;
R : the RESPONSIBILITY + RESPECT you taught us.

Taken from my ‘Pengurusan Sekolah 2009’ job list.

Am I the TEACHER after these 6 years ?

Form 5 ICT student after finish ICT paper

Form 5 ICT student after finish ICT paper

Selesai.

Hari ni sudah 15 November. Dua hari lepas, 13 November pelajar-pelajar ICT ku sudah selesai menjawab soalan peperiksaan ICT. Mujur semua datang. Alhamdullillah. Seperti yang dijangka, soalan query naik untuk SPM kali ini. Habis semua soalan trial negeri lain aku beri untuk mereka. Rasanya negeri Sabah je yang tak dapat.Tak tahulah keputusan macamana kali ni. Harapnya mereka akan dapat yang terbaik untuk diri masing-masing. Ini batch ketiga pelajarku. Tahun 2006 SPM Teknologi Maklumat, seorang dapat A2, tahun lepas 4 orang dapat A, dan tahun ni macamana pula keadaannya. Aku tak harapkan bilangan A yang banyak pun, memadai bagiku kepuasan bagi diri mereka.

Sesi persekolahan 2008 sudah selesai. Pelajar sudah mula cuti. Cikgu cuti gak ke? tak cuti pun bagi aku. Masih banyak perkara yang aku perlu selesaikan di sekolah. Sekolah pula bakal dapat 2 buah makmal komputer baru. Hehe, sape tak seronok? dan setakat ni sudah bertambah bilangan guru opsyen ICT di sekolah. Alhamdullilah. Boleh le pegang makmal sorang satu.

Best.. best!!

Dah lama aku tak menaip dalam blog nih. Rasanya tak salah kalau aku berkongsi kegembiraan yang selama 2 hari ni bersalut kerisauan. Baru balik dari kursus panitia ICT di Bagan Lalang, ada sedikit workshop yang kami sebagai peserta perlu buat. Seperti biasa, laptop Acer yang menjadi sahabat kerja ni aku bawa bersama. Laptop PPSMI sebenarnya, hak milik kerajaan. Sebagai guru data memanglah banyak data-data penting berkenaan sekolah ada dalam laptop ni.

Ntah macamana, nasibku kurang baik kali ni. Walaupun kapersky sudah dikemaskini virus signaturenya, tapi ada satu malicious code yang gagal dibersihkan. WORM.WIN32.AUTORUN.RJA. Kapersky kesan dan terus bersihkan tapi lepas beberapa saat, worm tu kembali ada. Jadi selama aku guna laptop tu semalam dan hari ni, selama itulah mata ni melihat-lihat amaran ancaman worm tu. That thing keeps annoying me.

Sudahnya sepetang ni 5 keping dvd dan 3  cd  ku korbankan khas untuk backup data-data dan kerja aku selama ini. Isnin ni kena hantar data EMIS, selasa mesyuarat PTK, lepas ni nak daftarkan PTK untuk cikgu-cikgu dan staf, kalau tak buat backup andaikata jadi apa-apa pada laptop. Lebih kurang sejam tadi, aku discover blog ni http://www.addictivetips.com/windows-tips/how-to-enable-show-hidden-files-and-folders-option-when-disabled-by-a-virus. Memang ringkas dan info yang berguna dan bermakna. Smart Removal Tool boleh delete malicious code tu dan boleh digunakan untuk flash memory sekali.

So, legalah aku. Tak perlu risaukan precious data yang ada dalam laptop tuh. Next week Isnin meeting EMIS, selasa mesyuarat PTK. Boleh le guna laptop lagi.

Tinggal lagi 11 hari untuk calon SPM menghadapi peperiksaan, dan paper ICT 13 hari lagi. Rilek je students aku. Cikgu ada lagi 4 set soalan trial nak bagi kamu nih. Harapnya mereka dapat buat yang terbaik nanti. Sebab tu la aku tak pergi kursus di Pangkor minggu depan. Keutamaan kepada students aku. Masa yang tinggal ni hanya untuk students aku. Biarlah mereka bosan dan muak menjawab latih tubi soalan trial negeri lain. Yang pasti aku nak yang terbaik untuk mereka.

So, all the best my students! Gunakan masa 2 jam 30 minit dengan sempurna. Masa tu kamu hanya ada sekali sahaja seumur hidup. Jangan tidur masa exam nanti !