never ending story

Archive for the ‘No category’ Category

Hana Yori Dango Final the movie@ Boys Over Flower

Menonton drama jepun bersiri Hana Yori Dango atau Boys Over Flower season 1 dan season 2 sepanjang cuti tahun lepas menjadikan aku ternanti-nanti kesudahannya. Biarpun movie penamat ditayangkan di Malaysia beberapa bulan lepas, tapi rasanya agak tidak logik kiranya aku menjadi salah seorang penonton di panggung wayang, apatah lagi bersama Zali!

Jadi, tadi aku dah meleburkan RM29.90 untuk mendapatkan dvd  di Music Valley. Hee.. tak pernah-pernah aku beli dvd , nak pulak drama Jepun. Terima kasih buat adik-adikku yang membekalkan drama-drama Jepun ini buat ku tonton sepanjang tahun lepas. Setakat ni yang pernah aku tonton sambil membuang masa..Hana Yori Dango, Gokusen, GTO, Proposal Daisakusen (operation love) , Attack No. 1 , Hanazakari no Kimitachi e, Attention Please, Lunch Queen, Kurosagi dan beberapa lagi yang tak ingat tajuknya. Wah…alangkah ruginya masa-masa yang berlalu begitu saja..

Sekarang KBS World (Astro Channel – 303) ada menayangkan drama Boys Over Flower versi Korea setiap Isnin dan Selasa jam 9.00 malam. Rasanya Boys Over Flower versi Jepun yang paling seronok di tonton berbanding versi Korea dan Taiwan (Meteor Garden). Ada sesuatu yang menarik mengenai drama Jepun selain penggunaan bahasanya. Mungkin mimik muka eskpresi pelakon yang bersahaja dan agak melucukan.

Drama Boys Over Flower ini adaptasi dari komik manga Jepun “Hana Yori Dango”.
http://en.wikipedia.org/wiki/Boys_Over_Flowers

Apapun, inilah drama siri terbaik yang pernah aku tonton sampai jam 3-4 pagi sebab tak boleh berhenti !

Hana Yori Dango

Hana Yori Dango Final Movie

Advertisements

Tempat baru

Minggu lepas ada ditawarkan jawatan yang menarik dan agaknya menjadi idaman ramai bagi yang bergelar cikgu ni.. Hmm.. macam mimpi aja bila ditawarkan. Tapi, bila difikirkan sedalam-dalamnya, sepanjang jauh yang mungkin, maka keputusan yang baik untuk diriku diputuskan. Aku tak terima, dan tak dapat ‘berhijrah’ ke sana. Cukuplah perkhidmatanku di sekolah sahaja. Lagipun, dalam beberapa bulan ni nak buat projek laman web dan modul ICT.

Kenapa tak terima ye? Cuti yang pendek mengatasi segala-galanya. Eheh, setiap kali cuti panjang melebihi 5 hari, ku pastikan diri ni berada di Alor Setar.Perjalanan dari Nilai ke Alor Setar lebih kurang 6 jam sudah mengambil masa seharian. Pergi dan balik mengambil masa sehari. Jadi kalau pergi ‘ke sana’ memang sekejap sajalah berada di Alor Setar.

Persekitaran kerja pun salah satu faktor yang ‘membataskan’ anjakan paradigma diriku. Kalau ke ‘sana’, tak dapatlah aku mengajar ICT lagi (sementara je).

Duduk tak duduk, rupanya kena pindah gak..bukan pindah ke tempat kerja  lain, tapi pindah ke bilik lain. Berkotak-kotak barang dan fail  berusia 5 tahun di bawa turun ke bilik guru baru. Ruang pun kecil berbanding yang lama. Takpalah, berkorban untuk diri orang lain..Lepas ni, menapak lah cikgu nan sorang ni ke makmal komputer di tingkat 3 tuh dari tingkat bawah.Rasanya setiap hari aku bakal mengira anak -anak tangga sepanjang ke makmal bersama laptop yang banyak berjasa. Beg laptop pun dah nak terkoyak asyik usung ke sini sana..haha.

Do you use these brands?

Stop supporting baby killers

Stop supporting baby killers

Another brand
Another brand

From forwarded email.

EH?

Try your name

Try your name

Saja surf Internet dan menggunakan search engine Yahoo! Malaysia walaupun jarang sekali gunakannya. Entah macamana terlintas nak gunakan keyword nama sendiri untuk buat carian ( tiada carian pun sebenarnya). Dan tetiba keluar pula nama penuhku dalam drop down list suggestion keyword. Nak tergelak pun ada bila tengok nama penuh terpapar di situ. Ada 2 keyword, nama dengan perkataan bt, dan nama penuh tanpa binti. Siapa agaknya yang buat carian tentang salwa hanim ni. Hehehe. Mungkin kawan-kawan lama. Aku sendiri pun kadang-kadang menggunakan INternet sebagai medium untuk mencari kawan-kawan lama yang entah dimana lokasinya.. Salsabil Suhaimi, Farah Rahayu Ismail.. 2 insan yang pernah jadi sahabatku dan terputus bicara sehingga sekarang. Harapnya satu hari nanti berpeluang ketemu mereka.

Ganbate!!

Imelda a.k.a as Meda sepupu ku baru je posting ke Sibu, Sarawak 1 Ogos. SK Kenyana, Mukah tempat bakal dia mencurahkan bakti kepada anak-anak Malaysia. Perjalanan dari Sibu ke Mukah mengambil masa selama 3 jam menaiki bas, dan perlu menaiki bot selama 15 minit ( sekejap je) untuk sampai ke sekolah. Meda satu-satunya orang semenanjung yang menjadi guru di sana, mengajar subjek pemulihan. Dengar kata kuarters bakal didiami tiada reception phone. Bagaimana perasaan dia agaknya sekarang, apa yang aku tahu Meda memang jati diri nya kuat, boleh survive di sana. Semoga semuanya selamat dan berjalan lancar. Ganbate Meda, jumpa raya nanti (kalau hang balik le heee..)

Ubat Sakit Migrain – Islamic Ways

Very informative and useful email, i ‘ve tried it few of times..:)

***************************************************************************************************
Ayat-Ayat Allah – Base on true story from others……
 
Story 1:

Alhamdullillah. ….I’m an acute migraine sufferer to the extent of vomitting and becoming imbalance. Every time it happens, I have to take antacid & synflex. Antacid is to line the stomach before taking synflex which is a stronger pain killer than panadol. This is to let you know the strength of synflex that so much so I have to take antacid prior to swallowing synflex. This worries me quite  a bit as taking pain killers posed other health concernslater. I’ve tried many times to manage it without swallowing synflex but it got worst. Hence, I’m resigned to probably take synflex for the rest of my life at that time!

Then, one day, one of you have so kind-heartedly emailed me the ways and how to cure headache by one Singaporean Ustazah (sorry can’t remember the name of the sender as well as the Ustazah). The method includes reading this ayat Quran.  I’ve tried it and Alhamdullillah, being a bad migraine
sufferer I’m amazed at the miraculous cure! However,you have to do it repeatedly. For once in my life, I did
not need to take synflex anymore! You see, strangely about migraine sufferer, we can feel when the attacks are coming and when it starts to ebb away. So, friends, save thismethod onto your handphone “Notes” or “To-do List” so that when you have a headache and with strong conviction, do the method, Insyaallah, it will work!
 
1. Read Al-Fatihah (1 x)
2. Read Surah Al-Ikhlas (3 x)
3. Read Surah Yassin ayat ke 58 “Sala mun QaulanMinrabbirrahim” (3 x)
4. Read Selawat Nabi (3 x)

What I did was, I blew it on my palms and put my palms on my head for a while. After that, I repeat the whole process again. I hope by sharing this experience, we becomemore confident of ayat2 Allah. Another sister has shared her experience below. Please read. This ayat is really powerful!
 
Story 2

My sister was staying with me some months ago. My sister was bleeding profusely ‘akibat pendarahan dalaman’ (internal bleeding). Teringatkan Pak Kiai di Rawang yang sering merawat sister itu, I asked my niece to call and ask him what we should do? He said 
 
“baca ayat 58 dari surah Yassin dan niat sambil meniup kearah duburnya bagi menghentikan pendarahan tersebut”.

So my niece pun buatlah. A few seconds later darah pun berhenti. Oh God! What a miracle, Alhamdullilah, leganya. From that day onwards, itulah yang saya buat apabila ada  orang yang perlu bantuan menghentikan pendarahan. Yakinlah dgn ayat2 Allah.
RAHSIA SURAH YASSIN AYAT KE 58
 
Barangsiapa yang membaca YAASIN sepenuhnya dan pada ayat ke 58 surah tersebut “SALAAMUN QAULAN MIN RABBIN RAHIM” diulang sebanyak 7 kali untuk 7 niat baikmu, Insya Allah, dengan izin Yang Maha Esa dan Maha Kuasa, semua hajatmu akan dikabulkan.

 

enough

These 2 months were a little bit hectic months for me. I really felt like i should go to optometric for eyes checkup.Again? Actually, i wore eye glasses but it doesn’t work for me. Almost every day i have to use laptop in order to finish my task. Well, i prefer using PCs actually, more convinience to me. Searching for manual data at school and complete it at home. 12 period? i’m still teaching with 26 periods and as a class teacher. Not good for my health and also my emotion hahaha. Hopefully, they will release the new timetable as they had promise this tuesday.

Sometimes, i assume my brain as a cpu, processor perhaps. I need to be scan and defrag hahhaha..my poor brain. Ye lorr terlalu digunakan secara maksima.. machine pun boleh jam, inikan manusia. I need to rest for couple days..rest without any works, call from school or any admin, doing things without using PCs or laptop. Unfortunetly, I must use PC or laptop to complete my works.. walla.. tunggu cuti sekolah je la jawabnya..