never ending story

Archive for the ‘software’ Category

Photoscape Editing Software

Selain dari Picasa, ada satu editing software untuk pencinta fotografi digital dikenali sebagai Photoscape. Tak cuba lagi pun, cuma tengok features dan interface nampak mesra pengguna. Memandangkan aku dah lama tak sentuh Photoshop, dan kemahiran yang tak mahir ni pun semakin berkarat, maka Photoscape ni boleh digunakan untuk men’touch-up’kan hasil fotografi. Apa pun, kemahiran sebenarnya adalah menggunakan perisian yang unggul( yang default). Macam dulu le, ada yang kata true animator adalah yang mahir gunakan flash bukannya mahir guna swish, atau sebarang animation editing yang mudah. Zaman sekarang semua zaman mudah, maklumat di hujung jari anda. Hmm..

So, klik sini untuk maklumat lanjut : http://www.photoscape.org/ps/main/index.php

From photoscape site:
Key Features

  • Viewer: View your folders photos, slideshow
  • Editor: resizing, brightness and color adjustment, white balance, backlight correction, frames, balloons, mosaic mode, adding text, drawing pictures, cropping, filters, red eye removal, blooming
  • Batch editor: Batch editing multiple photos
  • Page: Make one photo by merging multiple photos at the page frame
  • Combine: Make one photo by attaching multiple photos vertically or horizontally
  • Animated GIF: Make one animation photo with multiple photos
  • Print: Print portrait shot, carte de visite, passport photo
  • Splitter: Divide a photo into multiple parts
  • Screen Capture: Capture your screenshot and save it
  • Color Picker: Zoom in screen on images, search and pick the color
  • Rename: Change photo file names in batch mode
  • Raw Converter: Convert RAW to JPG
    Main User Interface

    Main User Interface

    Frames, Resize, Rotate, Brightness, Color, Contrast, Auto Level, Auto Contrast, Whitebalance, Curves, Sepia, Negative, Sharpen, Blur, Noise Reduction, Vignetting, Bloom, Gradient, Texture, Fisheye, Clipart, Balloon, Text, Figures, Crop, Red Eye Removal, Mosaic

    Frames, Resize, Rotate, Brightness, Color, Contrast, Auto Level, Auto Contrast, Whitebalance, Curves, Sepia, Negative, Sharpen, Blur, Noise Reduction, Vignetting, Bloom, Gradient, Texture, Fisheye, Clipart, Balloon, Text, Figures, Crop, Red Eye Removal, Mosaic

    merging multiple photos at the page frame

    merging multiple photos at the page frame

    So, apa lagi. Cuba la download. Boleh le war-warkan pada Wafi dengan Mizan.